keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Kukkasipulien istuttaminen

Blogia kirjoitellessa olen huomannut, että taloa enemmän minua inspiroi puutarhasta ja pihasta kertominen. Tuntuu kuin ulkona tapahtuisi paljon enemmän kuin täällä sisällä. Niinhän se varmaan onkin, vuodenaikojen vaihtuessa puutarha muuttaa muotoaan ja värejään, ja vaatii erilaisia huoltotoimia, jotta luonnon villeys ei ottaisi pihaa täysin valtaansa. Syksyn edettyä lokakuuhun havahduin tässä yksi päivä kukkasipulien istuttamiseen. Jos haluaisin ensikeväänä ihailla tulppaanien ja krookusten kukintaa, nyt olisi se aika, jolloin sipulit pitäisi viimeistään peittää multaan ensikevättä odottamaan.

Tutustuttuani asiaan hieman paremmin sain todeta, että paras aika kukkasipulien istuttamiseen on jo ohi, sillä otollisin aika siihen olisi elo- syyskuu. Silloin sipulit ehtisivät juurtua paremmin sijoilleen ja olisivat ehkä valmiimpia heräämään seuraavana keväänä. Onni onnettomuudessa, sillä kevätkukkijoita voi suosituksesta huolimatta istuttaa ihan siihen asti kun maa jäätyy talven routaan. Toinen ilon aihe oli se, että viimeiset kukkasipulit olivat alennuksessa puutarhamyymälässä! Mukaani tarttui vaaleanpunaisia ja pinkkejä tulppaaneja, sinisia hyasintteja, ja valkoisia narssisseja sekä sekoitus eri värisiä krookuksia.

Istutin kukkasipulit etupihalla sijaitsevan unkarinsyreenin juurelle, pionipenkkiin sekä itse tekemääni uuteen kukkapenkkiin, joka syntyi tuhotessani paikalta kurtturuusupensaan. Istuttamisessa käytin ohjenuorana sääntöä, jonka mukaan sipulit on laitettava kolme kertaa korkeuttaan syvempään multaan. Lisäksi sipulien kärjen on osoitettava ylös päin, jotta kukan varsi alkaisi keväällä kohota oikeaan suuntaan. Kukkasipulit kannattaa kastella hyvin heti istuttamisen jälkeen, varsinkin jos maa on kuiva. Minullakin oli kastelukannu lannoitteineen valmiina, mutta en vielä ehtinyt kastella istustuksia, sillä pienet palleroni kaipasivat minua jo kovasti sisälle. Toivottavasti istuttamani kukkasipulit malttavat odottaa kastelua huomiseen. Taidan hoitaa syysistutusten viimeistelyn huomenna yhdessä lasten kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti