perjantai 11. syyskuuta 2015

Kirjavinkkejä talonostajalleVuosien mittaan on tullut luettua yhtä sun toista taloaiheista kirjallisuutta, joista muutamat opukset ovat löytäneet tiensä meidän kirjahyllyyn. Kun edessä on niinkin iso päätös kuin oman kodin hankkiminen, sitä yrittää kaikin keinoin imeä itseensä mahdollisimman paljon tietoa ja näkökulmia, jotta voisi tehdä hyvän ja mietityn päätöksen. Tosin sain jo muutamia vuosia sitten todeta, että taloasiat ja remonttiasiat ovat niin monimutkaisia, että asiantuntemus ei kyllä siirry muutamaa teosta pläräämällä omaan päähän. Kun entisen kodin taloyhtiössä lähestyi putkiremontti, asukkaiden piti äänestää joko perinteisen “räjäytetään kaikki kylpyhuoneet”-tyylisen remontin ja kevyemmän “pinnoitamme ne”-tyylisen remontin välillä. Yritin kovasti ottaa haltuun molempien vaihtoehtojen plussat ja miinukset – teoriassa - tajuten samalla, että putkiremonttiasioissa olemme aika lailla asiantuntijoiden armoilla, me tavalliset asukkaat.Kirjallisuuden avulla pääsee hyvin jyvälle perusasioista, joista on hyvä tietää. Ehkä teoriaa tuntemalla voi esittää oikeansuuntaisia kysymyksiä. Rintamamiestalon ostamista harkitsevalle Hannu Rinteen kirjoittama Perinnemestarin rintamamiestalo, kunnostus ja ylläpito on ihan ehdoton opus, jossa käydään seikkaperäisesti läpi talon kaikkien kerrosten remontoiminen kellarista vintille. Kirjan viestin voi kiteyttää ajatukseen, että peruskorjauksen tarpeessa olevat rintamamiestalot olisi syytä korjata ja kunnostaa vanhoja rakennustapoja noudattaen käyttäen vanhaan taloon sopisivia materiaaleja. Kirjan jälkeen rintamamiestaloja tarkastelee hieman eri silmin, ehkä hieman analyyttisemmin ja yksityiskohtiin huomiota kiinnittäen.

Toinen hauska kirjatuttavuus on Panu Kailan Talotohtori, rakentajan pikkujättiläinen, joka käsittelee laajasti suomalaista rakennusperinnettä tähyten vielä kauemmaksi menneisyyteen kuin jälleenrakennusaika. Talotohtori tarjoaa järeän paketin nippelitiedosta rakennushistorian suureen kaareen. Kaila tyrmää käsityksen rakennusten elinkaarimallista ja ajatuksen siitä, että vanha talo olisi asumiskelvoton tiettyyn ikään tullessaan, vaikka toki puhuu hyvän ylläpidon puolesta. Vanhassa vara parempi, kuuluu hänen viestinsä.

Taloa ostaessa pohdimme myös sitä, kuinka voisimme elää perhe-elämää asuen mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Asumisen energiakysymyksiin näkökulmia tarjoaa Jussi Laitisen Pieni suuri energiakirja, joka esittelee erilaisia käytännön tapoja kohentaa asumisen energiatehokkuutta. Sivuhuomautuksena täytynee todeta, että vanha talo ei ole sinänsä ole mikään energiapiheyteen tähtäävän ihmisen valinta. Tosin ekologisuutta voi toki tarkastella myös toisista näkökulmista pohtien esimerkiksi taloon käytettyjä materiaaleja.

Suurin peikko ja pelon aihe talonostajalle on varmaankin home. Hometalon ostaminen on katastrofi ihan kelle tahansa, missä rahojen lisäksi saa jättää jäähyväiset myös terveydelle. Kari Ojalan Talo ilman hometta valottaa tavalliselle tallaajalle, mistä homeongelmassa on kysymys. Hänen mukaan rakentamisen nykytaso on aivan luokattoman huonoa, ja ennustaa, että nykyään rakennetuista pientaloista vähintään puolessa tulee olemaan jonkinnäköisiä homeongelmia. Auts. Ojala vaatii, että rakentamisen ongelmiin puututtaisiin välittömästi kansanterveyden ja kansantalouden nimissä. Talonostajalle kirja antaa tietoa siitä, mihin kannattaa kiinnittää talossa huomiota välttääkseen pahimmat homeansat.
Ettei tietoähky uhkaisi pilata mukavaa talonostoprojektia, välillä on hyvä fiilistellä jotain kivempaa ja esteettisempää. Rakkaudesta vanhaan taloon on oodi vanhoille hirsihuviloille, jotka ovat saaneet uuden elämän talon henkeä kunnoittavien asukkaiden käsissä. Johdannossa teoksen tekijät korostavat malttia vanhan korjaamisessa ja remontoimisessa. Heidän mukaansa mitä kauemmin vanhassa talossa asuu, sitä paremmin rakennusta alkaa ymmärtämään ja kunnioittamaan. Kun taloon tutustumiselle antaa aikaa, niin silloin ei tule hätäpäissään turmeltua jotain sellaista, mikä ei ole enää koskaan palautettavissa ennalleen.

Vaikka kuinka koittaisi opiskella teoriassa talotekniikkaa ja ymmärtää rakennusfysiikkaa, niin todellisuus näyttää paikan päällä kovin erilaiselta. Siksi toteankin, että vuosikymmeniä nähneen talon ostajalla olisi hyvä olla rakennuksista oikeasti tietäviä, käytännössä alaa ymmärtäviä ystäviä ja alan tietäjiä lähipiirissään. Onneksi meillä oli rautaisia rakennusalan ammattilaisia laajennetussa perheessämme. Kiitos heille avusta, neuvoista ja ajasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti